Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 25 april 2014

Waarom D66 uit de collegeonderhandelingen is gestapt

U heeft het kunnen lezen, onder andere op de voorpagina van De Wassenaarse Krant. De eerste formatieronde is mislukt en D66 is uit de onderhandeling voor een nieuw college gestapt. Dat vraagt uitleg aan u, de kiezer.

Kort na de verkiezing zijn de fractievoorzitters van CDA, WWW, VVD en D66 bij elkaar gekomen om de mogelijkheid van een coalitie te verkennen. Voor D66 woog daarbij zwaar dat de partijen de stem van de kiezer zouden respecteren door niet een ‘business as usual’ programma op te stellen. Al snel kwam echter een gevoel van onbehagen; in de ogen van D66 was in de informatieronde te weinig aandacht voor vernieuwing, het bleef teveel richting ‘oude politiek’ gaan. Naar onze mening  werd te weinig recht gedaan aan de keuze van partijen die fors zetels hebben gewonnen ten opzichte van die partijen die fors zetels hebben verloren.

De informateur gaf in deze eerste ronde onvoldoende gehoor aan ons verzoek om ook Passie voor Wassenaar en Groen Links als winnaars te vragen actief mee te denken over een mogelijk college. D66 heeft daarom op zaterdag 12 april aan de informateur  voorgesteld om een nieuwe ronde te starten waarin de verkiezingsuitslag een grotere rol speelt.