Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 25 februari 2017

Van de Wethouder: een blik op Wassenaar

Dit het eerste stukje in een serie die ik voor de website van D66 Wassenaar ga schrijven. Daarmee zeg ik inderdaad dat er meer stukjes zullen volgen. Voor zover mogelijk ook met een zekere regelmaat daarin.

Mei vorig jaar begon ik als wethouder in Wassenaar. Inmiddels ben ik op de verschillende dossiers ingewerkt, ben ik gewend aan de gemeente, breidt mijn netwerk in Wassenaar zich uit en hebben we turbulente maanden achter de rug. Zo ben ik bijvoorbeeld in het Dagelijks Bestuur van de Werkorganisatie Duivenvoorde (de gemeenschappelijke regeling voor de met Voorschoten gedeelde ambtelijke organisatie) nu al de langstzittende bestuurder.

Aan mij wordt vaak gevraagd of ik verschillen merk tussen Voorschoten en Wassenaar. “Ja, natuurlijk!” is mijn antwoord. Politiek is namelijk mensenwerk. In beide dorpen wonen niet dezelfde mensen en zitten ook niet dezelfde mensen in het bestuur, dus is het besturen ook anders. Daarbij is het tweede verschil dat de regio waarin Wassenaar functioneert een andere is. (red:Wassenaar is onderdeel van de Regio Haaglanden, Voorschoten hoort bij de Leidsche Regio)

Tussen Wassenaar en Voorschoten zie ik verder vooral veel overeenkomsten. Beide hebben een hoger opgeleide bevolking. De locatie is uniek in de Randstad, tegelijkertijd dichtbij alle Randstedelijke voorzieningen en volop in het groen. Veel inhoudelijke discussies hebben in beide gemeentes dezelfde kenmerken en prioriteiten; groen behouden en opkomen voor de schaal waarin de gemeenschap met elkaar woont en de voorzieningen deelt.

Aan de verschillen heb ik moeten wennen (en moet ik deels nog steeds wennen), maar de overeenkomsten en het warme welkom maken dat ik me al echt thuis voel.

Freddy Blommers
20 februari 2017