Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 4 april 2018

Afscheidswoord van Raadslid Merijn Schik

Noot van de redactie: 

op 27 maart 2018 hebben Eva Kernkamp en Merijn Schik  afscheid genomen van de raad.  Hieronder de aantekeningen voor de rede van Merijn. Dank Merijn voor je inzet de afgelopen 4 jaar, we hopen je nog veel te zien binnen de afdeling, en gebruik te kunnen maken van je expertise. 

Afscheidswoord (ongepolijst) van Merijn Schik

Beste collega’s, ik wilde graag de kans aangrijpen om nog éénmaal het woord tot u te richten. Gaat snel voorbij, 4 jaar. Bijzondere ervaring. Emoties: 3 V-s. Verblijd, verbaasd en verbolgen. Conclusie wel positief. Dat zeg ik omdat ik voel dat ik het ga missen.
Niet wat ik me er bij had voorgesteld. Aan het begin hoor je: controleren, kaderstellen en vertegenwoordigen. Hoe moeilijk kan het zijn? Gezond verstand moet je dan eind brengen. En dan begin je.. en ga bijvoorbeeld over erfgoed praten. Bizarre achtbaan door regelgeving, gip-lijsten  genummerde panden, techniek over puien, rooilijnen, dakkappelen. En moet alles vrij voor sloop of juist beschermd? Niet te doen als leek op dat terrein. Na eerst verzopen te zijn in de overvloed aan info uiteindelijk gelukkig wel met een goede afloop. Op andere momenten leek de juiste info juist weer te ontbreken.
Woningbouw naast het zwembad en proces richting strandbeleid heb ik als bestuurlijke teleurstellingen ervaren. Nog los van persoonlijke drama’s.

Maar nogmaals: de balans is positief. Ik ben blij dat langlopende dossiers zoals den Deijl, zijn losgetrokken. Ik ben trots op de injectie sport/jeugd via de kunstgrasvelden.
en natuurlijk het opschonen financiën/achterstallig onderhoud. Niet makkelijk met drie mln. structureel  per jaar minder vh  Rijk. Onderbelicht wat we hier bereikt hebben. Spijtig.
En natuurlijk Valkenburg. De opening van de winkeltijden. En haven niet vergeten, waar we nieuwe ruimtelijke ontwikkeling in gang zetten. Maar ook de kleine zaken zijn belangrijk. Het veiliger maken van een kruispunt of het opknappen van een speeltuin. Allemaal zaken waar ik met veel plezier op terugkijk. Dan komt het lokale in lokale politiek echt binnen.

Over de toon in de raad en in de pers wil ik het volgende zeggen. Teken van de tijd. Omgangsvormen verruwen. Ik heb me geregeld gestoord aan halve verhalen, en persoonlijke aantijgingen in deze zaal. Maar iedereen maakt hier in zijn eigen keuze.  Ik heb mezelf onthouden van sofistische trucs. Ook al is dat soms succesvol. Omdat ik vond dat ik mijn eigen integriteit tekort zou doen. Maar ook verstoord het goede relaties. Meer nog doet afbreuk aan kwaliteit van bestuur. En dat zie ik als het hoofddoel van dit werk. We zitten hier niet voor onszelf, toch?

Wens de nieuwe raad dus veel wijsheid in de manier waarop zij zich gaan presenteren. Naar elkaar, maar  ook naar ons omliggende gemeenten en bestuurslagen. We zijn wel een dorp maar geen enclave. Goed blijven realiseren. Gezien de uitdagingen voor ons liggen. We zijn een vissenkom in een veel grotere vijver. Buiten ons zwemmen vissen met een nog grotere bek J. En als je alleen met elkaar bezig bent, vreten die je op. Met kom en al.

Ik rond af. Collega’s in de raad, college en ambtelijke apparaat. Bedankt voor de 4 interessante en uitdagende jaren.  Ik vond het eer om me in te zetten voor de publieke zaak. En heb dat plezier gedaan.  Ik ben een zeer interessante ervaring rijker. En daar ben erg blij mee. Zet hem op de komende 4 jaar. En wie weet tot ziens!