Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 7 januari 2020

van de voorzitter: Goede Voornemens

Het hoort bij de tijd van het jaar om goede voornemens uit te wisselen. Maar hoe zorg je ervoor dat het niet blijft bij obligate goede voornemens, waar je na een paar weken alweer van bent vergeten dat je ze ooit had?

Als sociaal-liberaal en lid van een progressieve partij kijk je – als het goed is tenminste – positief naar de toekomst vanuit een positief mensbeeld. Want de meeste mensen deugen, toch? Jan Terlouw verwoordde laatst mooi in het voorwoord van ‘De canon van het sociaal-liberalisme’ hoe broederschap een essentiële voorwaarde is voor het bereiken van vrijheid en gelijkheid, die twee van de drie andere onlosmakelijk verbonden elementen uit het Verlichtingsmotto ‘Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap’. De onderlinge solidariteit, die juist nu noodzakelijk is om de grote maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatcrisis aan te gaan, lijkt echter onder druk te staan. Terwijl dit wel hetgeen is waar mensen zich zorgen over lijken te maken; ‘met mij gaat het goed, maar met ons gaat het slecht’.

Zou het niet een goed voornemen zijn als we vanuit onze eigen idealen, met een positieve blik op de toekomst, én vanuit een gedeeld gevoel van solidariteit en broederschap het gesprek aan durven te gaan met de mensen om ons heen? Want we zullen deze grote uitdagingen toch echt samen moeten aangaan.

Mede namens bestuursgenoten Willemien Free en Hilde Zwiers wens ik u een heel goed jaar toe.

Rogier Krabbendam
Voorzitter D66 Wassenaar