Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 28 maart 2020

Corona treft ons allemaal

Als wethouder duurzaamheid was ik er al enige tijd van overtuigd dat we leven in een tijd van transitie. Dat die zo onverwacht voelbaar zou worden dankzij een wereldwijd verspreidend virus, zou ik nooit hebben voorspeld. Maar het is een feit. En het virus is meedogenloos. Het is terecht en moedig dat ons kabinet zulke rigoureuze maatregelen heeft genomen om de enorme bedreiging voor de volksgezondheid zoveel mogelijk te beperken.

De consequentie daarvan is fors. In korte tijd is het dagelijks leven voor veel mensen drastisch veranderd. Voor gezinnen, waarvan de kinderen ineens thuis schoolwerk maken, terwijl de ouders thuis werken. Voor ondernemers, die van het ene uur op het volgende de zaak moesten sluiten en voor mensen die voor hun welzijn of werk afhankelijk zijn van activiteiten die voorlopig niet door gaan. Aanstaande Voorjaarsvakantie ziet er ineens anders uit, en grote evenementen als Koningsdag en 5 mei kunnen ondanks de vele voorbereidingen niet doorgaan zoals gepland. Ook verschillende gemeentelijke programma’s lopen vertraging op.

Tegelijk blijkt de wendbaarheid van individuen en organisaties enorm. Mijn complimenten gaan uit naar de onverschrokken medewerkers in de zorg, de creatieve onderwijzers, genereuze ondernemers en vele inwoners die zich direct voor hun medemens inzetten. Als wethouder gaat mijn zorg nu in eerste instantie uit naar alle kwetsbare inwoners die vanwege de maatregelen en omwille van hun gezondheid de deur niet meer uit kunnen. Ik ben daarom heel blij dat SWZ, SMOW en de vrijwilligerscentrale intensief samenwerken om juist deze groep in beeld te houden en daarbij de steun hebben gekregen van tientallen nieuwe vrijwilligers. Als college ondersteunen we al deze inzet door waar nodig te coördineren en het geheel voor iedereen overzichtelijk in beeld te brengen via de gemeentelijke website en de Wassenaarse krant. De beste manier om deze crisis te lijf te gaan is samen. Samen staan we sterk. Houd daarbij wel 1,5 meter afstand en… blijf gezond!

Lia de Ridder
wethouder Duurzaamheid